Mjölkbonde som lever sin dröm i Smålands skogar

Byt till miljövänliga fönster

 

Ökat intresse för närproducerat och ekologiskt

Under ganska kort tid har intresset för närproducerat, vegetariskt och ekologiskt vuxit sig väldigt stort. Människor som aldrig tidigare ens reflekterat över djur, natur och miljö har plötsligt fått upp ögonen för dessa ämnen. Man vill minska de dåliga utsläppen i naturen och tar nu gärna sitt ansvar för det de handlar. Detta är givetvis goda nyheter för bl.a. svenska bönder, som kan höja kvaliteten på sina produktioner och arbeta för att ta fram kvalitet istället för kvantitet. Äter man inte kött varje dag så kan man gärna betala lite mer för det kött man köper när man köper det. Alla vinner på detta. När man köper närproducerade matvaror så stärker man samhället man lever i. Man slår ett slag för miljön också, samt den egna hälsan. Närproducerade årstideberoende matvaror är i regel de som ger bäst näring. 

 

En fåfäng bonde

Tidigare skrevs denna blogg av "mjölkbonden" Elin Svärdh som lever sin dröm på en gård i de småländska skogarna. Innehållet rörde allt som ett liv på en bondgård för med sig och man bjöds på en fantastisk inblick i allt från odling till mjölkning av kor. Samtidigt hade Elin en fäbless för skönhet och sade sig vara lite för fåfäng för det liv hon lever. Det fanns en hel del inslag som handlade om hud, hår, make-up och mode vilket gav en intressant kontrast till det övriga innehållet i bloggen. Besök gärna Elin på Instagram.

Denna blogg fortsätter att handla om samhälle, miljö, mat, hälsa och skönhet. Hoppas att du ska trivas!

 

Det är mycket nu under vår sommar. Det är inte bara all gröda som ska skördas och korna som ska ses om. Vi renoverar också samtidigt, vilket ställer det mesta på ända. Förhoppningsvis är det så fint när det blir klart. Vi både bygger ut och renoverar. Har man gamla hus, behövs det hela tiden ses över. Alltid är det något att fixa. Men det är roligt. Det förändras och blir till det finare. När man väl är klar med det ena, behövs något annat åtgärdas. Så är det att bo på landet. Det finns hela tiden att göra, och jag har valt det alldeles själv.

Vi byter fönster

Just nu håller vi på och byter fönster. Vi ska ha splitternya, mer effektiva fönster men i gammal stil. Det måste gå att kombinera praktiskt med designen på huset. Till vårt hus kan vi inte installera helt moderna fönster, även om man kanske skulle önska det. Däremot måste vi ha dem i en gammaldags stil och vi har hittat de perfekta fönstren på www.westcoastwindows.se. Ja de finns på nätet. Man kan beställa dem därifrån, så fraktar de dem till oss. De installerar också dem, men vi har valt att göra det själva. Har man en händig karl så kan man det!

Miljövänliga fönster

Det viktiga för mig är att de är miljövänliga. Det innebär både att de tillverkas på ett miljövänligt sätt, men också att fönstren är miljövänliga i sig. Så här står det på deras hemsida:

Vi är noga med att använda energisnåla material som kan återvinnas eller förbrännas på ett bra sätt. Vi använder inget impregnerat virke i produkterna, eftersom det inte behövs med vår unika fönsterkonstruktion. Då vi strävar efter att målning och ytbehandling skall ske så miljövänligt som möjligt använder vi vattenbaserad färg till träet.

Fönster och fönsterdörrar är testade och tillverkade enligt SP's P-märkningssystem. Detta innebär hög kvalitetskontroll i produktionen och på slutprodukten.

Då är jag nöjd, eftersom det är det viktigaste för mig.

10 aug 2017