Mjölkbonde som lever sin dröm i Smålands skogar

Dags att renovera både kök och badrum

 

Ökat intresse för närproducerat och ekologiskt

Under ganska kort tid har intresset för närproducerat, vegetariskt och ekologiskt vuxit sig väldigt stort. Människor som aldrig tidigare ens reflekterat över djur, natur och miljö har plötsligt fått upp ögonen för dessa ämnen. Man vill minska de dåliga utsläppen i naturen och tar nu gärna sitt ansvar för det de handlar. Detta är givetvis goda nyheter för bl.a. svenska bönder, som kan höja kvaliteten på sina produktioner och arbeta för att ta fram kvalitet istället för kvantitet. Äter man inte kött varje dag så kan man gärna betala lite mer för det kött man köper när man köper det. Alla vinner på detta. När man köper närproducerade matvaror så stärker man samhället man lever i. Man slår ett slag för miljön också, samt den egna hälsan. Närproducerade årstideberoende matvaror är i regel de som ger bäst näring. 

 

En fåfäng bonde

Tidigare skrevs denna blogg av "mjölkbonden" Elin Svärdh som lever sin dröm på en gård i de småländska skogarna. Innehållet rörde allt som ett liv på en bondgård för med sig och man bjöds på en fantastisk inblick i allt från odling till mjölkning av kor. Samtidigt hade Elin en fäbless för skönhet och sade sig vara lite för fåfäng för det liv hon lever. Det fanns en hel del inslag som handlade om hud, hår, make-up och mode vilket gav en intressant kontrast till det övriga innehållet i bloggen. Besök gärna Elin på Instagram.

Denna blogg fortsätter att handla om samhälle, miljö, mat, hälsa och skönhet. Hoppas att du ska trivas!

 

Vi har insett att det är dags att renovera vårt kök. Retromänniskor som vi är, har vi tyckt att köket som senast renoverades på 1960-talet är jättegulligt. Och det är det men väldigt opraktiskt, som ni kanske ser. Vi saknar arbetsytor och diskhon är från stenåldern, känns det som. Så vi kommer att renovera köket med varsam hand och använda begagnat material, då vi tycker det har finast ytor. Däremot behöver våtytorna förnyas, väggarna ska kläs med kakel och golvet, för att inte prata om golvet, behöver klinker.

Snyggt blanda gammalt och nytt

Vi kommer att köpa kök från auktion, så vi får köksluckor som stämmer med huset som är byggt vid förra sekelskiftet. Men det är snyggt att blanda gammalt och nytt, tycker jag. Samtidigt vill vi ha VVS som är hållbart. Vi har en del vattenytor som vi vill ska vara rena från fukt och som kan bevara de gamla materialen ordentligt. Nu tänker jag på köksluckorna som kommer i gammalt skick. Dem ska vi måla. Men de ska inte bli utsatta för vattnet och bli fuktiga och förstörda. Därför kommer vi att beställa hem ordentliga lister från profillagret.se. Det är en e-handel som har ett stort sortiment just på tätningslister och har svampgummilister, perfekt för ställen där vi använder mycket vatten, som vid diskbänken. Svampgummilisterna har en vattentät hinna som är anpassade för ställen med vattenytor. De har billigare cellgummilister också, men dem kommer vi att använda för andra ställen.

Badrummet behöver förnyas

Även badrummet behöver nya ytor, egentligen. Där kommer vi att satsa på kakel och klinker som går i samma stil som resten av huset. Kanske vi sätter in en ny dusch där, nu när vi ska spara på vattnet och inte bada så mycket framöver. Jag har sett att profillagret.se har särskilda lister med duschprofiler med magnet för duschdörrarna, som jag eventuellt ska beställa hem. Det som är bra med profillagret.se är att jag kan fundera i lugn och ro och beställa hem dem då jag får tid över. Vi har full ångerrätt, 30 dagars kredit och tre månaders reklamationstid. Bra, eller hur?

12 jun 2017