Mjölkbonde som lever sin dröm i Smålands skogar

Grävlingar var det här!

 

Ökat intresse för närproducerat och ekologiskt

Under ganska kort tid har intresset för närproducerat, vegetariskt och ekologiskt vuxit sig väldigt stort. Människor som aldrig tidigare ens reflekterat över djur, natur och miljö har plötsligt fått upp ögonen för dessa ämnen. Man vill minska de dåliga utsläppen i naturen och tar nu gärna sitt ansvar för det de handlar. Detta är givetvis goda nyheter för bl.a. svenska bönder, som kan höja kvaliteten på sina produktioner och arbeta för att ta fram kvalitet istället för kvantitet. Äter man inte kött varje dag så kan man gärna betala lite mer för det kött man köper när man köper det. Alla vinner på detta. När man köper närproducerade matvaror så stärker man samhället man lever i. Man slår ett slag för miljön också, samt den egna hälsan. Närproducerade årstideberoende matvaror är i regel de som ger bäst näring. 

 

En fåfäng bonde

Tidigare skrevs denna blogg av "mjölkbonden" Elin Svärdh som lever sin dröm på en gård i de småländska skogarna. Innehållet rörde allt som ett liv på en bondgård för med sig och man bjöds på en fantastisk inblick i allt från odling till mjölkning av kor. Samtidigt hade Elin en fäbless för skönhet och sade sig vara lite för fåfäng för det liv hon lever. Det fanns en hel del inslag som handlade om hud, hår, make-up och mode vilket gav en intressant kontrast till det övriga innehållet i bloggen. Besök gärna Elin på Instagram.

Denna blogg fortsätter att handla om samhälle, miljö, mat, hälsa och skönhet. Hoppas att du ska trivas!

 

Jahapp, den här sommaren blev det till att gräva. Vi kom fram till att vi måste dränera kring flera av våra hus. Tidigare har det inte gjorts, åtminstone inte så omfattande som det hade behövts så då blir det till att dränera allt det som borde ha gjorts för tio år sedan, minst. Medan makan håller på med årets skörd, är det omöjligt för honom att hinna gräva också. Skörden måste snabbt in nu och vi är alla så upptagna med det. Det är som mest på en bondgård just nu. Därför har vi låtit en firma komma och hjälpa oss med dräneringen här i Lund. Bor du i Stockholm kan jag bara rekommendera en dräneringsfirma där som kan göra samma jobb. Jag har också fullt upp, så ibland måste man leja folk när det finns för mycket att göra och för få händer.

Hoppas vädret håller sig torrt

Man får ju hoppas att vädret fortsätter hålla sig så här torrt. Det skulle vi behöva; en lång torr sommar, först i månadsskiftet augusti, september skulle det få regna. Sedan får det gärna regna på bäst det vill. Vi behöver grundvattnet, som riskerar att sina. Pratade nyss med en arbetskollega som bott i djungeln i Sydamerika. Där hade han berättat för indianerna att i Sverige duschar vi oss i "dricksvatten" - allt kranvatten går ju att dricka i Sverige, så därför kallade han det för dricksvatten. De han berättade det för, såg storögt på honom. "Vilken lyx", sa de. Jag håller med dem. Att duscha i "dricksvatten" är en ofantlig lyx, få förunnat. Det gäller ibland att få perspektiv på saker och ting. Framför allt som vi håller på och gräver för att se var läckan håller hus. Vi måste absolut hitta den och täppa till den, innan våra hus möglar bort. Så här är det att vara bonde på landet, då blir det som det blir, och sommarens ledighet blir bara en dröm någonstans skjuten på framtiden. Är man bonde finns det ingen ledighet. Däremot får man massor av livskvalitet. Man ser livets skiftningar, man fpr frisk luft, och slipper valkar kring magen, dem får man på händerna i stället.

7 jul 2017