Mjölkbonde som lever sin dröm i Smålands skogar

Miljövänligaste städningen

 

Ökat intresse för närproducerat och ekologiskt

Under ganska kort tid har intresset för närproducerat, vegetariskt och ekologiskt vuxit sig väldigt stort. Människor som aldrig tidigare ens reflekterat över djur, natur och miljö har plötsligt fått upp ögonen för dessa ämnen. Man vill minska de dåliga utsläppen i naturen och tar nu gärna sitt ansvar för det de handlar. Detta är givetvis goda nyheter för bl.a. svenska bönder, som kan höja kvaliteten på sina produktioner och arbeta för att ta fram kvalitet istället för kvantitet. Äter man inte kött varje dag så kan man gärna betala lite mer för det kött man köper när man köper det. Alla vinner på detta. När man köper närproducerade matvaror så stärker man samhället man lever i. Man slår ett slag för miljön också, samt den egna hälsan. Närproducerade årstideberoende matvaror är i regel de som ger bäst näring. 

 

En fåfäng bonde

Tidigare skrevs denna blogg av "mjölkbonden" Elin Svärdh som lever sin dröm på en gård i de småländska skogarna. Innehållet rörde allt som ett liv på en bondgård för med sig och man bjöds på en fantastisk inblick i allt från odling till mjölkning av kor. Samtidigt hade Elin en fäbless för skönhet och sade sig vara lite för fåfäng för det liv hon lever. Det fanns en hel del inslag som handlade om hud, hår, make-up och mode vilket gav en intressant kontrast till det övriga innehållet i bloggen. Besök gärna Elin på Instagram.

Denna blogg fortsätter att handla om samhälle, miljö, mat, hälsa och skönhet. Hoppas att du ska trivas!

 

Nu har vi ju vaknat över hur vi förstör vår miljö. Vi ska fiska upp all plasten i havet, inte bara sopsortera. Vi äter alltmer grönt, inte bara för den egna hälsans skull utan för att inte belasta jordens resurser allt för mycket. Vi väljer miljövänligt i affärerna. Allt detta är så bra. Äntligen, säger jag bara till det!

Mammas husmorsknep miljövänligt

Den senaste tiden har jag allt oftare kommit fram till att min mamma (tyvärr) hade rätt. Nu är det ett tag sedan hon var aktiv i köket, eller i mitt barndomshem, men minnet av hur hon stökade omkring i vårt kök finns kvar. Hon var en "gammaldags" hemmafru. Pappa jobbade. Hon tog hand om oss, barn och vårt hus. Pappa kom hem, sparkade av sig skorna, satte sig i fåtöljen med sin tidning. Hon serverade mat, dukade, diskade, satte sig sedan och stoppade strumpor, eller pratade med pappa. Senare när vi växte upp och inte bodde hemma längre, arbetade hon på expedition i min gamla skola. Ja, nog om henne, men hon hade många husmorsknep, som jag tänkte dela med mig här i detta inlägg. Anledningen är den att det mesta hon gjorde var väldigt miljövänligt, som städningen till exempel.

Rengöra köket

Att rengöra köket var väldigt viktigt för henne. Det var i köket hon gjorde all maten, bakade allt bröd, diskade disken, torkade och bonade golv. Det var rengöringen av köket och toaletten som hon la extra energi på att få det rent. Hon växte upp i den generationen när städning var viktigt. Det jag ska komma till, är hur hon gjorde och på vilket sätt det var så miljövänligt. Till exempel behövde hon inga starka rengöringsmedel för att rengöra i köket. Hon använde bara bakpulver, ättika och vanlig såpa. Märkligt nog lyckade hon få det skinande rent! Hur gjorde hon? Här kan du läsa om hur hon rengjorde ugnen bland annat. Du behöver inga mirakelmedel, bara lite citron, bikarbonat, ättika och diskmedel.

11 jul 2017