Mjölkbonde som lever sin dröm i Smålands skogar

Lite stallterapi

 

Ökat intresse för närproducerat och ekologiskt

Under ganska kort tid har intresset för närproducerat, vegetariskt och ekologiskt vuxit sig väldigt stort. Människor som aldrig tidigare ens reflekterat över djur, natur och miljö har plötsligt fått upp ögonen för dessa ämnen. Man vill minska de dåliga utsläppen i naturen och tar nu gärna sitt ansvar för det de handlar. Detta är givetvis goda nyheter för bl.a. svenska bönder, som kan höja kvaliteten på sina produktioner och arbeta för att ta fram kvalitet istället för kvantitet. Äter man inte kött varje dag så kan man gärna betala lite mer för det kött man köper när man köper det. Alla vinner på detta. När man köper närproducerade matvaror så stärker man samhället man lever i. Man slår ett slag för miljön också, samt den egna hälsan. Närproducerade årstideberoende matvaror är i regel de som ger bäst näring. 

 

En fåfäng bonde

Tidigare skrevs denna blogg av "mjölkbonden" Elin Svärdh som lever sin dröm på en gård i de småländska skogarna. Innehållet rörde allt som ett liv på en bondgård för med sig och man bjöds på en fantastisk inblick i allt från odling till mjölkning av kor. Samtidigt hade Elin en fäbless för skönhet och sade sig vara lite för fåfäng för det liv hon lever. Det fanns en hel del inslag som handlade om hud, hår, make-up och mode vilket gav en intressant kontrast till det övriga innehållet i bloggen. Besök gärna Elin på Instagram.

Denna blogg fortsätter att handla om samhälle, miljö, mat, hälsa och skönhet. Hoppas att du ska trivas!

 

Tidigare gick jag i samtalsterapi i Malmö och jag ska inte förneka att det var mycket givande. Alla borde faktiskt någon gång i livet - ju tidigare desto bättre - investera i sig själv och sin personliga utveckling genom att delta i samtalsterapi. Man lär känna sig själv, sina brister, styrkor och behov. Man kan få hjälp med att bryta destruktiva beteendemönster och relationer. Man för verktyg för att ta makten över sitt liv. Jag hade aldrig vågat satsa på det liv jag lever idag om det inte var för den samtalsterapi jag genomgick.

Mjölka kor är för mig ren meditation

Med det sagt så finns det många andra sätt att finna ro, balans och inre frid, särskilt när man redan gjort "grovjobbet" hos psykologen. Idag ser jag tiden i stallet som terapi där jag får lunka omkring, prata med djuren, arbeta fysiskt och andas frisk luft utan någon som helst stress eller krav på att se ut eller vara på något visst sätt. För mig är stallterapi samma sak som yoga och meditation är för någon annan.

Att det ligger något helande i att vistas ute i naturen är det få som ifrågasätter, men jag upplever det som oerhört välgörande för själ och kropp att umgås med djur också. De ger mig sådan kraft de där oskyldiga varelserna. Att sitta på en pall och mjölka en kossa samtidigt som katten stryker förbi och jamar efter en slurk får det att kittla i hela kroppen av välbehag. Djur är dessutom de allra bästa lyssnarna.

Men, som sagt: grovjobbet först - sedan måste du finna din mojo.

4 jul 2017