Gott med libanesisk mat

Något som är gott, det är libanesisk mat. Traditionell mat från östra medelhavet går att äta ute, så väl som det går laga hemma själv med. Ovan, på bilden, så är det Tabbouleh. Det är en sallad gjord på persilja, mint, färska tomater, lök, olivolja, bulgur eller couscous, citronsaft och olika sorters kryddor.

Andra traditionella rätter är bland annat:

  • Sfeeha
  • Kibbeh
  • Manakish
  • Fattoush
  • Baba Ghanouj
  • Kafta

Laga egen kibbeh

Denna rätt är tidskrävande men jättebra som förrätt eller som tillbehör. Man kan förbereda det och frysa in och ta ut och fritera när man vill ha de.

Ingredienser

4 Portioner 

  • 2 dl bulgur
  • 1.5 kg finmalen köttfärs av lamm
  • 2 st lök
  • 4 tsk av kibbeh krydda
  • 3 tsk salt
  • 1 dl hackad mandel eller man kan ha valnötter, pinjenötter eller ingen alls.

Gör så här:

Stek hackad lök och köttfärs. Häll i nötter och krydda.

Kibbehdeg (yttre skalet)

Börja med att blötlägg bulgur i varmt vatten i ca 1-2 timmar. Bulguren kommer "dricka" upp vattnet så att det blir torrt och dubblas i stl.

Mixa bulgur i en matberedare i några min, man kan behöva hälla i några tsk vatten för att det ska bindas ihop. Det ska bli degkonsistent.

Häll i finmalen köttfärs och mixa i några min ihop. Häll över kibbehdegen i en stor skål.

Mixa nu löken till moskonsistent, lägg gärna lite av kibbehdegen i mixern tillsammans med löken så att all lök kommer med när du mixar. Häll löken över kibbehdegen. Krydda med kryddmix och salt och knåda i 2-3 min. Det kommer bli som en deg helt enkelt.

Kibbeh som är formad som en amerikansk fotboll är däremot lite svårare och få till men ge inte upp efter första det är ganska lätt sen.

Man börjar med att ta kibbehdeg mindre än ett ägg och runda den, och sen tar du pekfingret i mitten (UTAN att gå hela vägen, det ska INTE bli 2 hål på varje ända!) snurrar runt bollen med pekfingret med bollen liggandes i andra handes handflata och gör den tunn. Gör ett hål tillräckligt stort så att du kan få plats med fyllning (fyll inte för mycket) nyp igen öppningen och forma avlångt vid toppen, gör samma sak på andra sidan med hjälp av lite vatten på fingrarna.

Kibbehdegen är lättformad eftersom det är en fast deg.

Fritera de i olja i 4-5 min. (Kasta inte oljan, spara i en burk och återanvänd)

Servera med gurka och yoghurtdipp.

30 Dec 2022