Laga mat över öppen eld

Med dagens elpriser, och inte verkar det se ljusare ut inom de närmsta månaderna heller, så måste vi börja fundera på hur vi kan spara el. För oss som lever på en gård är elen superviktig för djurens skull och där är det svårt att spara. Vi har pratat med ett företag som utför elinstallationer i Uppsala och de tipsade om att montera upp ett vindkraftverk, vattenkraft eller solceller - eller till och med en kombination. 

Med detta skulle vi kunna få ner elkostnaderna även om det innebär en rätt saftig investering till att börja med. För vår egen del kan vi ju klara oss rätt bra utan el i många lägen. Är man uppvuxen på landet har man ju eldat en del och att laga mat över en öppen eld är ju något vi människor gjort i årtusenden.

Detta behöver du för att laga mat med eld

En eldstad med ett galler, eller en trefot med en kätting i som du kan hänga upp kitteln i, är perfekt om du ska elda utomhus. Allra bäst är en vedspis som vi har inne, men långt ifrån alla kan ha det. Sen måste du ha grytor som tål eld. Stål och även gjutjärn. En teflonstekpanna är mindre bra men det går om det kniper. Aluminium då? Ja, över öppen eld går det bra men ställ dem inte på en platta! De smälter då. 

Sen är det bara att laga maten som om du står vid en vanlig elspis. För att justera värmen flyttar du stekpannan eller grytan längre från, eller närmare, elden. Det är enklare (och roligare) än många tror att laga mat lite mer primitivt!

4 Oct 2022