Så handmjölkar man en ko

I tusentals år var det enda sättet för människor att få mjölk från en mjölkko för hand, en arbetsintensiv process som kan ta upp till 30 minuter per ko.

Så det är förståeligt att när de första automatiserade mjölkningsmaskinerna dök upp i slutet av 1800-talet, så snart de hade råd med en, automatiserade bönder och mejerister sina mjölkningsoperationer för att påskynda processen.

Mjölkmaskiner har fortsatt att utvecklas med innovationer som gör dem enklare, billigare, snabbare och mer effektiva för bonden och bekvämare för kon tills nu är det svårt att hitta en mejeriverksamhet som inte har automatiserats.

Dagens maskiner kan mjölka 100 kor på en timme, jämfört med de två eller tre kor en enskild arbetare kan göra för hand.

Så det är inte många som mjölkar kor för hand nu för tiden.

Men det finns de som fortfarande tycker om den nära och personliga kontakten med sina kor.

Att mjölka för hand kräver förberedelser och en bra hink. Man börjar med att klappa på kossan, så att den vet att det är dags, sedan rengörs juvret. Efter det så tar man en spene i taget och mjölkar. Det krävs en viss kläm-teknik att få till det.  Man tar tag i spenen med tummen och pekfingret längst upp på spenen nära juvret och långsamt arbetar ner mjölken i spenens kanal. Nyckeln till det hela är att börja vid toppen av spenen och sakta rullar eller rullar fingrarna en i taget ner och runt spenen.

8 May 2023