En mycket bra japansk kniv är Santoku. Det japanska ordet "San" betyder tre och "Toku" betyder uppgifter. Så det kan översättat till tre uppgifter och det innebär att kniven kan användas för tre saker. En del säger att dete innebär att kniven kan användas för kött, fågel och fisk. Andra menar att santokukniven ska användas till att skära, tärna och strimla. Bästa Santokuknivarna ser du här.
När du ska köpa dig en Santokukniv så finns det lite olika saker att tänka på. En viktig sak är bladets längd. Denna ska baseras på råvarorna du ska hantera och din egna preferens. Sedan är det viktigt att bladet är vasst från början. En Santoku brukar ha en bladlängd på mellan 15-24 cm. Den har även en något rakare egg, som gör att det går både hacka och skära med den.
Du som vill ha en mångsidig kniv, du ska definitivt satsa på en Santokukniv. Den kan litegrann beskrivas som en japansk kniv med västerländska influenser.
Ser man till de traditionella japanska köksknivar så är dessa annars mycket hårdare än västerländska och håller skärpan längre. Dock kan japanska knivar inte skära genom ben som det går att göra med västerländska knivar. Men, med en Santokukniv så är det lite av varje, så att den är inte lika delikat som en japansk kniv men ändå inte lika tålig som en västerländsk kockkniv.