Smakrikt med rom/kaviar

Säger man kaviar, så tänker de allra flesta på den där tuben man klämmer ut från och har på ägg. Men det är inte det enda kaviaren som finns. Rom, det är även det en form av kaviar. Som rysk kaviar, som var poppis för längre sedan. Idag finns det många olika sorters fiskrom att välja mellan, en del billigare, andra lite dyrare. Det finns även en vegetarisk variant, som görs av alger. 

Fiskrom, eller röd och svart caviar, det passar bra att ha på rostat bröd, med creme fraiche och rödlök, supergott. Det går även göra romsås, till lax som exempel.

Om man ska se till det rent tekniskt, så består rom av obefruktade ägg från fisk och skaldjur. Nä rman har blötlagt och vispat rent kornen är det korrekta namnet kaviar. Olika typer av fiskrom har olika smak, det är dock inte alla sorter som passar till beredning.

Olika typer av fiskrom

En av de mest kända romsorterna, det är så klart löjrom. Den kommer från siklöjan, som är en fisk som hör till samma familj som laxen. En annan variant är stenbitsrom, som kommer av sjurygg. Dock är det lite ologiskt, eftersom det är hanen som heter stenbit och honan kvabbso och som alla vet, så kommer ju äggen alltid av honan.

Ishavsrommen kommer av lodda och så finns det rom från kungslax, torsk, sik och regnbågsforell.

15 Jul 2022