Alltid redo med hjärtstartare

Jaha, nu har jag blivit med hjärtstartare. Varför då kanske du undrar. Det hela började med att jag fick en tankeställare när min granne var inne och fikade för inte så länge sedan. Plötsligt fick hon ont i magen, blev alldeles blek och kallsvettades. Jag trodde hon var magsjuk och bäddade ner henne i vår gästsäng, men hon blev inte bättre, bara sämre, tills hon förlorade medvetandet. Då insåg jag att något var alldeles fel, och ringde 112. Som tur råkade faktiskt ambulansen vara i närheten. Och min granne fick komma in på lasarettet.

Med en hjärtstartare kan man rädda liv

Efter den händelsen insåg jag att alla borde ha hemma en hjärtstartare, ifall något oförutsett skulle hända. Tänk om inte ambulansen hade råkat vara i närheten så att grannen hann komma in i tid? Jag bara ryser vid tanken. Jag åkte med i ambulansen och fick faktiskt tid att prata med läkaren som tog emot henne på lasarettet. I det samtalet kom jag fram till lite olika saker; att alltid vara redo med en hjärtstartare, ifall något händer människor (eller mig själv). Vi är ju så vana att ha första hjälpen-kit hemma, med plåster och förband, man är mest rädd för att människor ska förblöda, men sedan står man slätt om någons hjärta krånglar. Jag har insett hur skört livet är, att folks hjärtan kan sluta slå när som helst, och jag har insett att en hjärtstartare faktiskt kan rädda liv!

Finns utbildning också

Det kan ju kännas läskigt att ta hem en hjärtstartare. Som lekman är man ju ganska så osäker på hur det hela fungerar. På hemsidan hearty.se erbjuder de utbildning för sådana som dig och mig, som inte har de sjukvårdskunskaper som krävs. Man får en utbildning i grundläggande hjärt- och lungräddning. Visserligen har de flesta gjort det i skolan, men det kan vara mycket bra att gå igenom de basala kunskaperna igen. Nu har jag skaffat en hjärtstartare och ska gå utbildning också så att jag vet hur jag ska hantera en akut situation. De flesta borde faktiskt gå en sådan utbildning, jag menar, handen på hjärtat, vem vet exakt vad man ska göra om något händer? Går man en utbildning, får man öva på att handla rätt, och det borde faktiskt vara en allmän plikt i vårt samhälle att vet a hur man ska handla i en nödsituation.

9 Jun 2017