Visste ni det att man kan tina upp fryst fisk med hjälp av mjölk? Det är ett bra sätt att få bort smaker som kan kommit i frysen nämligen. Så har du köpt fisk via sydfisk.seoch sedan fryst den och vill ta fram den senare, så ska du testa detta knep.
Det du behöver är helt enkelt fryst fisk, en ugnsform i metall eller glas och mjölk. Skölj av den frysta fisken och klappa den sedan torr med en handduk. Lägg fisken i formen och häll på mjölk så att det täcker dem. Använd så fet mjölk som möjligt, då det är det som hjälper till att få bort udda smaker.
Täck sedan över formen med plastfolie och ställ in den i kylen över natten, eller minst i 8 timmar. När fisken är tinad så kan du laga till den. Du ska inte skölja bort mjölken.
Mjölk fungerar även bra att ha att laga fisk med, som då man gör mjölkpocherad piggvar. Här är ett bra recept:
Saltlag
Mjölkpochering
Saltlag
Lös saltet i vattnet.
Lägg piggvaren i vattnet och låt i 2–4 timmar.
Mjölkpochering
Sjud mjölken, hackad purjolök, skalet från citron, salt och peppar i en kastrull till ca 58 grader.
Lägg i fisken och sätt en termometer i mitten.
Sjud fisken sakta tills den har en innertemperatur på 48 grader.
Ta upp och servera med valfria tillbehör.