Behåll formen i jul med rätt mat och träning

Julen är en tid för att vara med sina nära och kära, att kunna koppla bort vardagen en stund och inte minst äta gott. Dessvärre kan det leda till att man i januari får ångest då det är pluskilon på vågen. Men, det går faktiskt att behålla behåll formen i jul med rätt mat och träning. Satsa även på rätt tillskott, läs mer här om det. Även om det är svårt att träna som du brukar under julhelgen så behöver du inte slappa till helt. Ta helt enkelt hand om den formen du har och ta ett par korta men intensiva träningspass. Sen ta tillvara på vardagsmotionen och lek dig i form. Har du barn kommer de garanterat att uppskatta när du ger dig ut för att bygga snögubbe, åka pulka eller ha snöbollskrig. 

Välj rätt mat på julbordet

Julborden brukar digna av rätter som kanske inte alltid är det nyttigaste. Det finns ofta även mängder av godis, pepparkakor med mera. Njut av det goda, men frossa inte i onödan. Alkoholen är bra att skippa helt, det är dåliga, flytande kalorier. 

På själva julbordet, ät av det som ger bra näring. Julskinka, kalkon, lax och sill är bra proteinkällor och bättre än korv och fabrikstillverkade köttbullar. Välj hellre den kokta potatisen än Janssons frestelse som innehåller mycket grädde och smör.  Tillaga en hemmagjord, nyttig variant av rödbetssallad och fyll tallriken av näringsrika favoriter bland brysselkål och hemlagad rödkål. 

Dock är det inte fel att även få njuta ibland. Det viktiga är vad du äter mellan nyår och jul och inte mellan jul och nyår!

10 Dec 2020