Dags för en kräftskiva på landet

Varje år i augusti brukar vi se till att ha en kräftskiva här hemma för våra vänner. Självklart fiskar vi våra kräftor på egen hand. De är de allra godaste. Dock har det hänt att vi fått köpa till extra, då det inte alltid funnits tillräckligt. Vi brukar bjuda många vänner, så vi har oftast ett festtält uppsatt. Det är som ett partytält men lite större. Förr hyrde vi tältet från ett ställe som även har evenemangsutrustning och annat. De heter hyrtältet.se och det är smart att hyra om man inte har eget festtält. Nu har vi dock köpt ett eget.

Massa goda tillbehör

Det räcker så klart inte med bara en massa kräftor att äta. Vi brukar även baka ett gäng pajer, sedan bakar jag ett eget bröd, samt sätter egen snaps. Ska ge er recept på ett gott bröd till kräftorna här!

Brödet jag gör är foccacia, det går att smaksätta olika, men jag gillar med rosmarin, så det är det receptet ni får.

Du behöver:
Grundrecept focaccia
25 g färsk jäst, 1/2 pkt
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rosmarinfocaccia
1 sats focacciadeg (se grundrecept)
4 kvistar färsk rosmarin
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Focaccia, grundrecept
Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.

24 Aug 2018