Ekologi för jordens skull

Vad är det vi ska göra för att hejda plundrandet av jordens resurser? Du känner säkert till datumet när vi som mänskligheten har förbrukat det som jorden har producerat under året innan. Jag kan bara säga att datumet kommer tidigare och tidigare. Vi förbrukar jordens resurser i en allt snabbare takt. Riktigt kusligt vore det om datumet kom redan någon gång i februari eller till och med i januari. Vi måste hejda den utveckling så som vi ser den just nu, och alla bör göra det. Det är bara om vi gör det tillsammans som vi kan vända trenden. En av de saker vi kan göra är att minska vår konsumtion av kött. Många vegetarianer har i alla tider fått frågan om vi verkligen får i oss tillräcklig mängd proteiner, då vi inte äter något kött. Inget kunde vara mera fel.

Grönsaker innehåller tillräckliga proteiner

Vi äter alldeles för mycket kött. Köttindustrin är skyldig till stora utsläpp. Köper man kött från Brasilien, Argentina eller Irland är transporterna extremt påfrestande för miljön. Därför bör man tänka sig för innan man köper kött. Väljer man att köpa närodlat och ekologiskt är det mycket bättre än att köpa importerat kött. Dessutom, om du väljer närodlat, vet du att djuren inte har utsatts för antibiotika, eller andra kemikalier som kan föras över till dig som konsument.

Hur tillagar man kött?

Det enklaste om du har en biff, kotlett eller vad du nu har, är att grilla eller steka den med vitlök, rosmarin och andra färska örter. Är det en fin oxfilé behöver du endast steka den på ytan, vill du ha den medelstort, bör du steka den mellan två och tre minuter på varje sida. Vill du ha den riktigt genomstekt, bör den stekas mellan fyra och fem minuter på varje sida. Kolla in detta för mer enkel matlagning.

4 Nov 2017