Gasfackling, vad är det?

Du har säkert sett det både på TV i nyhetsinslag, på filmer där man får se oljeriggar eller så har du stött på dem på annat sätt. Det jag talar om är de enorma gasfacklor som man använder inom petroleumbranschen. Men vad är det för något och varför gör man det? Jag har försökt ta reda på lite och delar med mig av det jag lärt mig. 

Flera olika områden

Så här står det om man söker på nätet "En industriprocess som innebär att bränna överskottsgas på oljefält, i raffinaderier eller vid petrokemiska fabriker". Ok, så med andra ord så använder man gasfacklor i huvudsak i tre olika sammanhang:

  • När man utvinner olja
  • I en del processindustrier
  • Där naturgas kommer upp ur marken

Gasfacklor vid oljefält

När man tar upp råolja så kommer det ofta upp gas samtidigt. Denna gas är svår att ta tillvara på och marknaden för en eventuell försäljning ligger ofta väldigt långt från oljefälten. Det blir alltså ingen förtjänst på att leda bort gasen utan man eldar upp den så den inte ska vara en fara för de som jobbar där. 

I industrin

Gasfacklor för industri används där gas blir en biprodukt vid tillverkning av något annat. Exempel på industrier där gas bildas är stålverk, raffinaderier och andra petrokemiska industrier. 

Ur marken

Det finns en hel del platser på jorden där gas faktiskt sipprar upp ur marken. I Kina finns det till exempel en by där de samlar in så mycket gas de kan i plastpåsar och säljer, även om det är livsfarligt. Att tända eld på denna gas ger mindre växthusgaser än att låta det vara. 

25 Mar 2020