Grilla ryggbiff

Nu när det är sommar, så grillar vi gärna en hel del och då så klart mycket av det egna köttet. En favorit hos mig är ryggbiff, som är ett bra alternativ till oxfilé och billigare att köpa om du måste handla, inte som vi som har eget. På tal om handla, något jag gärna köper är produkter från Fitline Beauty, klicka här om dessa. Ryggbiffen sitter som namnet antyder på kossans rygg, nämligen på bakre halvan av ryggen, mellan entrecôten och rostbiffen. Den går att tillaga hel i i ugn, eller steka eller grilla skivor av den. Ska bjuda på ett bra recept på denna goda köttbit.

Grillad ryggbiff med bearnaise och klyftpotatis

Grillad ryggbiff:
4 skivor ryggbiff (cirka 600-800g)
grillolja
salt, peppar

Klyftpotatis:
800g fast potatis
0,5 dl rapsolja
2 tsk grillkrydda
salt, peppar
0,5 dl mandel
5 bitar soltorkade tomater
2 msk hackad persilja

Övrigt:
1 burk bearnaisesås eller gör egen!
1 näve småtomater
1 påse blandad sallad

Gör så här:

Skiva köttet till 1-1,5 centimeter tjocka skivor om det är i bit. Lägg köttet i en påse med grillolja. Stäng påsen och massera köttet så det blandas med grilloljan. Låt ligga svalt ett par timmar. Ta fram köttet en timme innan det är dags att grilla.

Grilla köttet till en innertemperatur på cirka 62°C. Pensla med grilloljan och krydda under grillningen.

Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Fördela ut potatisklyftorna på en ugnsplåt och ringla över olja och krydda.

Rosta potatisklyftorna i 225°C på över- och undervärme eller varmluft i 200°C i cirka 30-40 minuter – eller till de är klara. Rör gärna om bland potatisarna efter halva tiden för en jämnare rostning.

Hacka mandel, soltorkade tomater och persilja. Blanda hacket och strössla över potatisen medan den är varm.

Servera med bearnaise, tomater och sallad.

21 Jul 2021