Har du torra och trötta ögon?

Idag är det rätt många som lider av att ha torra eller trötta ögon. Det är upp mot 15 % av den vuxna befolkningen som uppger att de känner av det. Ju äldre man blir, desto vanligare är det med. Sedan kan man även drabbas i yngre år, särskilt om man sitter många timmar vid datorn när man jobbar som exempel. Torra och trötta ögon kan upplevas på många olika sätt. Det kan vara sveda, skav eller att det är som en grusig känsla i ögonen. Det kan även ge dimsyn, ökad ljuskänslighet och rodnad i ögat. Ofta är det en torr inomhusmiljö som är den bidragande orsaken, men kan även bero på ålder eller vissa läkemedel.

Vad kan man göra åt trötta och torra ögon?

Så långt det är möjligt är det bra att undvika att vistas i miljöer med torr luft, höga temperaturer, damm och rök. Om det ändå måste göras, blinka ofta ocxh se om det går att göra något åt luften. Det finns idag många bra luftfuktare med mera att installera hemma eller på kontoret. Det finns även olika ögondroppar att använda. En produkt är piggaögon. Dessa går att hitta hos Apoteket och hos optiker. 

Det kan även vara bra att besöka just en optiker för att undersöka dina ögon för att se så att inte dina trötta och torra ögon beror på annat. De kan se om du har en ögonsjukdom eller annat som kräver andra saker. 

5 Dec 2020