Laga kalvdans

Idag har jag tänkt göra kalvdans, eller råmjölkspannkaka som det även heter. Maken ligger till sängs idag, med orolig mage, har gett han Hidrasec, (läs om det på www.hidrasec.se)så det ska väl snart gå över. Så jag får roa mig på egen hand.

Kalvdans görs på råmjölk. Det är denmjölk som en ko ger direkt efter att hon har fött fram sin kalv. Man brukar ta den från den andra mjölkningen efter födslen. Den mjölken innehåller massor av nyttigheter och är lite tjockare än vanlig mjölk och den har en annan färg. Den är mycket gulare. Råmjölk kan man inte köpa i affärerna. Jag har givetvis fryst in en del. 

Du som inte kan få tag på råmjölk, kan göra falsk kalvdans, genom att ta vanlig mjölk och tillsätta ägg. Då blir det som en crème brûlee.

Kalvdans recept

1 l råmjölk (helst från andra dagens mjölkning)
1 dl socker + lite till gräddningen
10 sötmandlar, rostade och hackade
2 krm salt
0,5 tsk malen kardemumma
Servering
sylt
grädde, vispad

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla ingredienser och häll blandningen i en smörad 1,5-liters ugnsform (eller små glasformar, då får du justera ugnstiden). Placera formen i ett vattenbad och grädda kalvdansen i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen, smeten ska stelna. Strö över socker alldeles i slutet av gräddningen, ändra ugnsinställningen till ”grill” och höj värmen. När sockret börjar bubbla på ytan är kalvdansen färdig.
Servera med sylt och vispad grädde

31 Jan 2022