Lyckas med att laga viltkött

Jag har turen att ha en man som gärna jagar och det är bra, för jag tycker mycket om att laga och äta viltkött. Han brukar ge sig ut i skogen, i jakttider med åtelkamera, bössa och sånt och jaga rådjur, älg och annat smått och gott. Du som vill börja jaga med, se till att ta jägarexamen samt köp det du behöver, som åtelkamera och annat, på Prylstaden till exempel. 

Att laga vilt är en konst dock, för gör man fel, då kan det bli torrt och trist. Tänkte dela med mig lite tips här hur man bäst lagar viltkött.

Bra tips att ta till sig

Vilt kött är magert, därför det lätt kan bli torrt. Tänk på detta:

Köttet ska ha rumstemperatur
Håll ett öga på fibrernas riktning
Stek i olja och rejält med smör
Genomstek aldrig stekar och filéer
Låt köttet gå färdigt i ugn

Det är bra att ha rumstemperatur på köttet annars chockas det i pannan. Stek med både olja och smör. Om du ska skära en stor stek till två mindre, gör det längs fibrerna. Det blir segt annars. Se till att du inte översteker köttet, det är bättre det är lite blodigt istället. När det gäller fåglar finns det undantag, som tjäder och gås som måste komma upp i 67-68° för att köttet inte ska bli segt. 

De flesta mörka viltkött gör sig bra vid följande innertemperaturer:

Blodigt 56°
Rött 58°
Rosa 60°
Lätt rosa 62°
Genomstekt 65°

Dock är det lite annat när det kommer till fåglar, vildsvin och björn. Det är alltid bra söka upp rätt innertemp på nätet innan du lagar. 

 

 

2 Jul 2019