Rätt hårvårdsprodukter för din hårtyp

Vad man har för hårtyp, det avgör ofta vad för schampo och balsam man ska välja samt att det även påverkar hur bra det går att färga det. För en del passar det bra med sulfatfritt schampo, läs mer om det på skonhetsguiden. För andra så är det annat som passar bättre. De typer man brukar sätta på hår är normalt, torrt, fett eller kombinerat hår. Det finns även tunt och tjockt hår. Samt så klart lockigt.

Olika hårtyper kräver olika produkter

Den som har normalt hår, har ett hår som är friskt och starkt, med hela och friska toppar. Ett sådant hår kan man använda milda och vårdande produkter som bevarar håret friskt och inte torkar ut eller tynger ner det.

Är det så att man har torrt hår så karakteriseras det av att det saknar spänst och är skört och risigt. Topparna är ofta kluvna. Här krävs det schampo och balsam som ger mycket fukt.

Flottigt och fett hår är ofta övertvättat och uttorkat. Hårbotten känns snabbt smutsig och problem med mjäll kan uppstå. Man ska inte tvätta denna hårtyp för ofta och när man väl gör det så ska man använda milda schampon och balsam.

Ett kombinerat hår är fett vid hårrötterna med torra längder och kluvna toppar. Då ska man använda milda schampon och balsam som inte torkar ut håret.

Om du har tunt hår så är det bra att använda volymgivande schampo och balsam med proteiner som bygger upp håret. Tjockt hår behöver ha cremer och serum som ger fukt och näring.

10 Nov 2020