Så sparar du el!

Har du också skyhöga elräkningar? Det mesta vi gör i våra hem har ju med el att göra; ska du laga maten är det med el, ska du göra läxor, måste du ha en lampa så du ser något. Ska du titta på TV behöver du el. Ska du kolla din mail, behöver du el till datorn. Så snart du byter rum, tänder du en lampa. Spolar du på toaletten använder du el och så vidare. Ni fattar vad jag menar, vi använder el till allt numera. Kanske inte till att andas då, men vi gör ju fler saker än andas. Vi får ju hoppas att vi snart kan bli våra egna elproducenter, men fram tills dess kommer här några tips på hur du kan spara energi:

Så sparar du på elen i ditt hem

  • A, A+, A++. Det är denna märkning du ska titta efter så snart du ska köpa ny kyl och frys. Det är märkningen på elsparande vitvaror.
  • Byt elbolag! Det är faktiskt bra för miljön och plånboken att byta elbolag. Priserna kan skilja sig åt ganska mycket, framför allt mellan de stora elbolagen och de små. Gör en egen undersökning och jämför prisskillnaderna. Det vinner du på.
  • Stand by? För ett tag sedan fick vi höra att det drog mer el om vi släckte och tänke TV:n, vilket har lett till att så gott som alla ltåer TV:n och radion stå på stand by. Det är helt fel. Så länge TV:n står på stand by, är den på helt enkelt, och drar el. Så stäng av den helt och hållet varje gång du går och lägger dig.
  • Släck lamporna efter dig! Det är en god idé att faktiskt släcka lamporna. Varför ska ett rum vara upplyst då ingen är där? Dumt för både miljön och din plånbok.
  • Ta hjälp av en elektriker! Har du svårt att hitta fler eltjuvar? Då kan det vara dags att ta hem en elektriker som kan se över din elanvändning och hjälpa dig med idéer om hur du kan sänka elanvändningen hemma.
  • 10 Sep 2017