Välj grön el om du kan

Skåne, och även Småland, har drabbats av rätt höga elkostnader denna vinter och vad det beror på tänker jag inte gå in på särskilt djupt. Det jag kan konstatera är att många börjat höja sina röster om utökad kärnkraftverk just på grund av elpriserna. Jag håller inte med! 

Det är egentligen ganska enkelt om man tänker efter. Ett kärnkraftverk är i princip en atombomb som producerar el. Det bränsle som krävs blir radioaktivt och måste förvaras i blyfodral, begravda i betong djupt nere i urberget i tiotusentals år. Dagens arkeologer har svårt att avgöra vad de hittar när de gräver bland lämningar som är 1 000 år gamla, hur ska morgondagens svenskar kunna hållas säkra i 10 000 år, 20 000 eller till och med 50 000 år? Det funkar inte!

Tips på grön el

Jag frågade en vän till mig som är elektriker i Linköping om hur bra vindkraftverk är och hans svar var faktiskt rätt enkelt. 

- Din dammsugare eller TV bryr sig inte om var elen kommer från. Men det gör vi som använder prylarna! 

Han fortsatte med att förklara hur ström blir till i en vindturbin och det måste vara ett av de renaste sätten som finns tror jag. Visst, det kanske inte är jättesnyggt med stora propellrar på ängarna men ska man välja mellan det och att gräva ner radioaktivt kärnbränsle så är valet enkelt tycker jag. Så jag väljer grön el, gör det du med - om du kan! 

2 Jan 2022